שיפוץ הבניין הוא אינטרס משותף לכל הדיירים! בעוד בניין משופץ תורם לחוויית המגורים, בניינים מוזנחים הסובלים ממגוון ליקויים – מערכתיים ואסתטיים, עושים בדיוק את ההפך. המוטיבציות העיקריות לשיפוץ הבניין הן שיפור החזות והאסתטיקה וטיפול בכשלים שונים כדוגמת איטום, כאשר אלו מובילים בסופו של דבר לשימור ערך הבניין, ובמקרים מסוימים אף לעלייתו.
שיפוץ בניין מותנה בשיתוף פעולה של כל הדיירים, כאשר הגורם המוביל והמניע הוא ועד הבית. לפניכם, כל מה שחשוב לדעת לפני שיוצאים לדרך עם השיפוץ, וגם – איך ניתן להפוך דיירים "מתנגדים" לדיירים המעודדים את ההשקעה בזמן ובכסף לטובת שיפוץ?
אז מה חשוב לדעת לפני שמתחילים שיפוץ בבניין?
חשוב מאד שתיערכו בצורה אחראית לקראת השיפוץ, כאשר ההיערכות מבוססת בעיקר על 2 שאלות חשובות שעליכם לשאול את חברת השיפוצים. את התשובות שתקבלו, חשוב להעביר הלאה לכל הדיירים:
- כמה זה עולה? המילה "שיפוצים" גדולה ורחבה, וכוללת בתוכה עשרות עבודות אפשרויות שיכולות להתבצע במגוון חומרים בעלויות שונות. הצעת מחיר מפורטת ומסודרת מבססת את התנאים לפגישת דיירים עניינית, שתאפשר לכם לקבוע פה אחד אם ראוי להקצות תקציב לשיפוץ.
- כמה זמן זה לוקח? ישנם שיפוצים המסתיימים בכמה שעות, כאלו שביצועם מותנה בכמה ימים וכאלו שגם אורכים חודשים. חשוב שתדעו מראש כמה זמן עתיד לקחת השיפוץ. תיאום ציפיות שכזה עשוי לחסוך מכם "הפתעות" במהלך הדרך, ובעיקר ימנע תלונות שכנים.
כמו כן, ישנן המון חברות המציעות שיפוץ בניינים. בחרו בחברה המתחייבת בפניכם על הדברים הבאים: עמידה בזמני הביצוע (התחלת השיפוץ וסיום השיפוץ), ובנוסף – יצירת סביבת שיפוץ בטוחה לעובדים ובעיקר לדיירים שממשיכים להתגורר בבניין.
איך לרתום דיירים "מתנגדים" לשיפוץ הבניין?
קיימת הסבירות שדיירים מסוימים יביעו התנגדות לשיפוץ הבניין. מהן הסיבות העיקריות?
- השקעה כספית – כשאתם משפצים את הדירה הפרטית שלכם, הרי שאינכם תלויים באיש. אתם אלו המחליטים מתי לשפץ, מה לשפץ ובאיזה תקציב. כשמדובר על שיפוץ בבניין ובחללים המשותפים, עליכם לקבל את ברכתם של מרבית הדיירים. כאמור, השיפוץ ממומן ע"י כספי הוועד הנגבים מהדיירים, כך שעלולה להיווצר מחלוקת האם כדאי להשקיע את הכסף בשיפוץ.
- חוסר נוחות זמני – עם סיום עבודות השיפוצים, יזכו הדיירים לחוויית מגורים משדורגת שתעצים את איכות חייהם. עם זאת, מטבע הדברים שיפוצים עלולים לגרום גם לחוסר נוחות זמני, וישנם דיירים שעבורם זהו מחיר יקר מדי. לרוב, יהיו אלו הדיירים המבוגרים שחוששים מרעש, חדירה לפרטיות ו"טיילת" בבניין.
חשוב לציין כי לרוב ההתנגדויות צפות כשמדובר על שיפוצים קוסמטיים, כדוגמת חידוש הצבע בבניין. במקרים בהם נדרשת עבודה שתכליתה לטפל בכשלים שונים לרבות בעיות איטום, ישנה הסכמה בין הדיירים.
ואיך ניתן בכל זאת להתמודד עם התנגדויות הדיירים? לשקף בצורה הפשוטה ביותר מהי תכלית השיפוץ ואיך הוא עשוי להשפיע לטובה (עליית ערך, שיפור איכות החיים, מניעת תקלות עתידיות שתיקונן יקר יותר וכן הלאה).