מפעלי ייצור תעשייתיים הם בדרך כלל מקומות שבהם נוצרת פסולת כחלק מתהליכי העבודה. למשל, הלחמות ועבודות מתכת שונות מייצרות לא רק שבבים ואבק, אלא גם פולטות חומרים מזהמים לאוויר שעלולים לסכן עובדים ומבקרים. מזהמים אלו כוללים אדי שמנים ואבק של מתכות שאותן המפעל מעבד כמו עופרת, כרום ועוד.
בעלי מפעלים שמעוניינים לפתור את בעיית זיהום האוויר באתרים שלהם ינקטו בצעדים הבאים:
- הסרה או צמצום של אדים וחלקיקים מסוכנים באמצעות בקרות תהליכיות או הנדסיות.
- הוצאת אדים וחלקיקים מהאוויר בעזרת מערכות סינון וטיהור.
- סינון חלקיקים ואדים מהאוויר שהוחזר למפעל או הוצאתו מהמפעל.
בקרות תהליכיות והנדסיות כוללות:
- החלפה לסוג ריתוך שדורש חומרים פחות רעילים.
- סידור מחדש של עמדות העובדים למניעת שאיפת גזים רעילים.
- ניקוי משטחי ריתוך מציפויים שיוצרים שאריות רעילות כמו שמן או צבע.
חוץ מלהשתמש במאווררי ענק ופתיחת דלתות כדי לאפשר לעשן ואדים לצאת, כיום קיים מגוון של אפשרויות להפחתת גזים, אדים וחלקיקים מהאוויר במרכזי הריתוך. חלק מהדוגמאות הן יחידות סינון מקומיות שמטרתן להסיר את חלקיקי הזיהום הללו, ומערכות חכמות יותר שמסננות את האוויר מחלקיקים מורכבים יותר. במקרה שמשתמשים במערכות מסוג זה, נדרש להתאים אותן לגודל המפעל ולעצב אותן בהתאם. מערכת מותאמת היטב צריכה להכיל את הפריטים הבאים כדי לעבוד: מנוע, לוח בקרה, מפוח, אמצעי בטיחות ומסננים.
חלק מיחידות הסינון שמותקנות במפעל ימוקמו מעל אזורי הריתוך כדי לתפוס את האדים לפני שהם מתפשטים במפעל ולסנן אותם החוצה. חלק ממערכות אלו הן דינמיות, ללא תעלות אוורור, וניתן להזיז אותן יחד עם מתקני הריתוך לגמישות וחיסכון בזמן עבודה. יחידות סינון אחרות נמצאות על הרצפה לצד מתקני ריתוך ומחוברות ישירות למתקן הריתוך בעזרת צינור.
מערכות המותקנות בכל המפעל בדרך כלל מתאימות כשלא ניתן למקם את המערכת על מקור הזיהום מסיבות שונות. ניתן להתקין מערכת גם על גג המפעל, עם מעגל תעלות המוביל לאזור הריתוך. אם נדמה לכם שמערכות מסוג זה הן גדולות ומגושמות, דעו לכם שההפך הוא הנכון: אפשר להתקין גם מערכות מדגמים קטנים עם אוורור פנימי, והן מוגנות מתנאי הסביבה החיצוניים כמו מזג אוויר ולחות. מערכות שמותקנות על הגג מאפשרות אחזקה, ניקוי והחלפת פילטרים מבלי לפגוע בתפוקת המפעל.
ניתן להתקין את המערכת גם בתצורות הבאות:
- חשבו על המיקום של המרתך. אם נוצר ענן עשן מלפניו, המערכת יונקת את העשן אחורה ומעיפה את הגזים המזהמים אל פניו של המרתך.
- רצוי לחשוב על ההבדלים בין ריתוך אוטומטי לידני. אדם ממוצע מסוגל לבצע ריתוך כ-30% מזמנו במשמרת, בזמן שריתוך אוטומטי נותן תפוקה של פי 3 ומעלה את זיהום האוויר בצורה משמעותית.
- שימו לב שאתם לא פותחים את דלתות המתקן מכיוון שזה יכול לזעזע את המערכת. רוח ממוצעת נעה הרבה יותר מהר מענני גז הנוצרים כתוצאה מעבודת הריתוך ושאליהם מותאמת המערכת.
- אם מתקן מעבד מספר מתכות שונות במקביל, בדקו שמערכות האוורור מכילות אמצעי בטיחות שיגנו על העובדים שלכם מניצוצות ויפחיתו את הסיכון של שריפה במערכת, במיוחד אם משתמשים בפילטר מנייר.
- כדי להגדיל את תפוקת העובדים, חפשו מערכת אוורור שמווסתת את עצמה בצורה אוטומטית בהתאם לביצועים וביקורות אחזקתיות. מומלץ דרך פאנל ממוחשב המאפשר למערכת להפסיק ולהמשיך בצורה אוטומטית בהתאם לעבודת הרתך או העובד.
בין היתר, מערכת לאוורור חלקיקים חשובה גם ליצירת מרחב עבודה מוגן ואפקטיבי לריתוך ועבודות מתכת שונות.